Vloerverwarming
De meeste houten vloeren lenen zich uitstekend voor installatie over vloerverwarming. Om optimaal te kunnen genieten van uw houten vloer zijn er een aantal aandachtspunten die wij hier willen benoemen.
Type vloer en houtsoort
Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten, is het noodzakelijk te zoeken naar een geschikt type parket. De meest geschikte soorten parket op vloerverwarming zijn rechtstreeks gelijmde, conventionele parketvloeren en multiplanken/lamelparket (niet dikker dan 16 mm en 18 cm breed). Deze types parketvloeren hebben de laagste isolatiewaarden, m.a.w. geven de warmte het beste door.
Voor- en nadelen
De voor- en nadelen van vloerverwarming onder een houten vloerafwerking moeten goed worden afgewogen.
Om te beginnen voelt een houten vloerafwerking zonder vloerverwarming in verhouding tot een tegelvloer niet koud aan bij het belopen met blote voeten. Dit heeft te maken met de lage warmtegeleidingcoëfficiënt van hout.
Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is, dat de temperatuur van de verwarming gedurende het stookseizoen maar geleidelijk mag variëren om krimp en zwelling van het hout (en daardoor scheuren!) te voorkomen.
Wij raden dan ook aan een HR-ketel aan te schaffen met modulerende eigenschappen, die er zorg voor draagt, dat je vloerverwarming optimaal wordt gebruikt en hoge warmtepieken vermijdt.
Snelle en/of grote wisselingen in de temperatuur van het water zijn niet aanvaardbaar en brengen schade toe aan uw parketvloer! Je verwarmingsadviseur kan je hierbij adviseren.
Verder mogen op een houten vloerafwerking met vloerverwarming geen losse kleden of karpetten worden gelegd. Deze kunnen warmte ophopingen veroorzaken.
Warmteophoping kan “verstikking” en mogelijk extra krimp geven. Ook kasten die tot onderaan gesloten zijn, hebben een isolerende werking, waardoor het hout extra wordt opgewarmd.