Vloerverwarming

De meeste houten vloeren lenen zich uitstekend voor installatie over vloerverwarming. Om optimaal te kunnen genieten van uw houten vloer zijn er een aantal aandachtspunten die wij hier willen benoemen.

Type vloer en houtsoort

Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten, is het noodzakelijk te zoeken naar een geschikt type parket. De meest geschikte soorten parket op vloerverwarming zijn rechtstreeks gelijmde, conventionele parketvloeren en multiplanken/lamelparket (niet dikker dan 16 mm en 18 cm breed). Deze types parketvloeren hebben de laagste isolatiewaarden, m.a.w. geven de warmte het beste door.

Voor- en nadelen

De voor- en nadelen van vloerverwarming onder een houten vloerafwerking moeten goed worden afgewogen.

Om te beginnen voelt een houten vloerafwerking zonder vloerverwarming in verhouding tot een tegelvloer niet koud aan bij het belopen met blote voeten. Dit heeft te maken met de lage warmtegeleidingcoëfficiënt van hout.

Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is, dat de temperatuur van de verwarming gedurende het stookseizoen maar geleidelijk mag variëren om krimp en zwelling van het hout (en daardoor scheuren!) te voorkomen.

Wij raden dan ook aan een HR-ketel aan te schaffen met modulerende eigenschappen, die er zorg voor draagt, dat je vloerverwarming optimaal wordt gebruikt en hoge warmtepieken vermijdt.

Snelle en/of grote wisselingen in de temperatuur van het water zijn niet aanvaardbaar en brengen schade toe aan uw parketvloer! Je verwarmingsadviseur kan je hierbij adviseren.

Verder mogen op een houten vloerafwerking met vloerverwarming geen losse kleden of karpetten worden gelegd. Deze kunnen warmte ophopingen veroorzaken.

Warmteophoping kan “verstikking” en mogelijk extra krimp geven. Ook kasten die tot onderaan gesloten zijn, hebben een isolerende werking, waardoor het hout extra wordt opgewarmd.

Vloerverwarmingsprotocol

 • Bij natte systemen (buizen in cement/beton/anhydriet) dient de dekvloer minstens 6 – 8 weken te drogen c.q. uit te harden alvorens te starten met verwarmen.
 • Bij droogbouw systemen kan je binnen 24 uur gewoon het systeem starten en gelijk beginnen met de montage van de parketvloer.
 • Uiteraard dien je tijdens de montage de vloer niet te verwarmen.
 • De ondervloer mag bij vloerverwarming een lager maximum vochtgehalte bevatten:
  Cement dekvloer: 1,8%, Anhydriet dekvloer: 0,3%, opstoken van de vloerverwarming, voor het aanbrengen van de parketvloer.
 • Het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20 ºC.
 • Gedurende vijf achtereenvolgende dagen de temperatuur van het water verhogen met telkens 5 ºC per dag tot de maximale oppervlakte temperatuur van 27 ºC of een watertemperatuur van 45 ºC.
 • Deze temperatuur van het water van de vloerverwarming verlagen met 5 ºC per dag tot 20 ºC
 • Vorige punt cyclus eenmaal herhalen.
 • Een week voor plaatsing de vloerverwarming uitzetten.
 • De houten delen moeten gedurende 7 dagen acclimatiseren onder de gebruikelijke omstandigheden van de ruimte of omgeving waar ze komen te liggen. Tijdens dit acclimatiseren mag de temperatuur niet lager zijn dan 10 ºC en niet hoger dan 20 ºC. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 45 en 60% liggen.
 • Gebruik een dispersielijmen of een van onze polyurethaanlijmen. Na het aanbrengen van de houten vloerafwerking.
 • Na 7 dagen de temperatuur van het water verhogen (volgens bovenstaand schema) tot de maximale oppervlakte temperatuur van 27 ºC of een watertemperatuur van 45 ºC.
 • Tijdens het stookseizoen de temperatuur van de vloer en het water constant houden en geen nachtverlaging toepassen.
 • Schommelingen in de temperatuur zo klein mogelijk houden en in elk geval zeer langzaam laten optreden.

Op zoek naar de beste vakman voor het leggen, schuren, renoveren of poetsen van uw vloer?

Een afspraak maken met een van onze gekwalificeerde medewerkers is heel eenvoudig. Bel of mail ons met uw vraag. Wij denken graag met u mee.

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen, zo lang mogelijk te laten genieten van een mooie vloer om hun wooncomfort te verhogen. Dit doen wij door het aanbieden van een ruim assortiment vloeren voor elk budget. En het meedenken met de klant over inrichting en onderhoud.

Lees meer over vloeronderhoud

Een heerlijk koele woning in de zomer met kwaliteit zonwering?

Onder de naam Sunlite Haarlem bieden we de beste kwaliteit trendy zonwering en rolluiken tegen een gunstige prijs. Voor schaduw, een koel huis of veranda, of om meubelverkleuring door uv-straling tegen te gaan. Sunlite heeft zonwering en rolluiken voor elk doel en in alle prijsklassen. Zo zijn wij al ruim dertig jaar uw zonweringspecialist. Sunlite Haarlem: nieuw licht op zonwering, rolluiken én veranda’s.

Lees meer

Op zoek naar wooninrichting en raamdecoratie die bij uw huis past?

Al meer dan twintig jaar is Hometrend Haarlem dé raamdecoratiespecialist met een breed assortiment. Kleedt uw huis aan volgens de nieuwste interieurtrends. Wij leveren rol-, lamel-, paneel-, vouw-, plissé- en overgordijnen, behang, vitrage, inbetween, shutters, houten jaloezieën en talloze dakraamproducten.

Hometrend Haarlem is altijd geheel bij de tijd. Kom langs of neem contact op.

Lees meer

NU SLECHTS / M2

79,95

OP=OP

Bekijk de merken uit ons assortiment

Top